Facebook Twitter Instagram Pinterest Youtube

MACHIAVELLIJEV VLADAR

GARY GRAVES

Prevoditeljica: Ingrid Damiani Einwalter

 

U predstavi pratimo imaginarni susret N. Machiavellija i Lorenza di Medicia II. nakon višegodišnjeg izgnanstva Machiavellija iz Firence i ustoličenja Lorenza di Medicia II. kao novog vladara Firenze pred kojim su velike odluke.

Političke okolnosti su se promijenile, životi koje poznajemo se mijenjaju – koje odluke donijeti, kojom brzinom, s kojim resursima?

Novoustoličeni vladar Lorenzo u pomoć poziva svojeg učitelja, rehabilitira ga priznavajući mu njegovo iskustvo, znanje, strast i podršku. Vođen svojom duhovnošću i moralom kao da osjeća nedostatnost vladarskih poluga kojima može sačuvati i unaprijediti vlast, ali i svoju zajednicu, građane, podanike. Svjestan da u novo doba ne može starim stazama, svoju nesigurnost želi poduprijeti iskustvom starog učitelja. Od odluke do potvrde i natrag,  Lorenzo prolazi svojevrsni teorijski masterclass mogućih rješenja koje ga dovode do osobne katarze iz koje, u novu životnu i političku etapu, ulazi kao Vladar... Iz sjene na svjetlo scene! Sam bez sjene!

S druge strane, iskusni učitelj suvereno čita životne i političke trendove iz egzila, lišen praktične i svakodnevne odgovornosti za djelovanje, ali uvijek spreman sudjelovati.

Ne dolazi praznih ruku, nego s knjigom, „knjigom svih knjiga“ sa svim odgovorima na pitanja kako vladati/upravljati zajednicom.

Obavijen plaštem ideja i sadržaja „Vladara“ pratimo dramski sukob, dramu, dijalog gotovo kazališni triler.  Zamjena uloga se očekuje, svima je predvidljiva, ali ...

Redatelj: Jasminko Balenović

 

Premijera, travanj 2021.

Broj izvedbi predstave

PREMIJERA:
16. travnja 2021.u 20 sati

REPRIZA:
17. travnja 2021.u 20 sati
19. travnja 2021.u 20 sati
20. travnja 2021.u 20 sati
21. travnja 2021.u 20 satiGalerija

Photo: Manuel Angelini