Facebook Twitter Instagram Pinterest Youtube
16/02/2017

Treća „Kazališna zima u Istri“

Kazališna zima u Istri naziv je programa kojeg uz potporu Istarske županije realizira Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula već treću godinu zaredom. Afirmacija kazališnog stvaralaštva predstava Čakavske scene INK ove će se godine realizirati izvedbama predstavi „Blak“ i „Mistero Buffo“, a upriličit će se u tri istarska grada (Umag, Pazin i Novigrad) 23. i 24. veljače. 

Raspored gostovanja:
 
23. veljače 2016. Umag - BLAK
24. veljače 2016. Pazin – BLAK i Novigrad – MISTERO BUFFO

„Izborom Blaka i Mistera Buffa, Čakavska scena istarskog narodnog kazališta čini iskorak u propitivanju čakavskog govora na pozornici. Upravo zahvaljujući pokroviteljstvu Istarske županije i činjenici što nam već treću godinu pruža ruku u ovom projektu, opstaje naša namjera da i u dugim zimskim noćima svojim kreativnim djelovanjem opravdamo naziv „istarsko“. – Ovim se je riječima na samom početku ravnateljica INK Gradskog kazališta Pula zahvalila županiji na doprinosu razvoja kulturnih projekata na dijalektu.

„INK voli obilaziti Istru s predstavama na dijalektu. Ova lijepa priča započela je prije točno tri godine s osam izvedbi predstava „Škrtac“ koja je odlično primljena kod publike gdje god je igrala. Komedija u kojoj su igrali mahom članovi dramskog studija INK obišla je prve godine pet istarskih gradova.“- podsjetila je Jeromela Kaić.

Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula i prošle je godine s predstavom „Rinimo ga naprid“ s četiri izvedbe obišao Istru, točnije četiri grada u Istri, a odaziv publike bio je sve veći.

Iako, kažu u INK, znaju kako komedije kod šire publike prolaze bolje od ostalih tetarskih žanrova, ove su se godine odlučili na mali iskorak – pa publici u istarskih gradovima INK dovodi nešto ozbiljnije djelo Milana Rakovca i redateljice Ines Pletikos – BLAK – koje je nastalo upravo uz potporu Istarske županije i Ministarstva kulture RH.

 

BLAK – SPOJ CIJELOG STOLJEĆA

 

BLAK priča priču koja se proteže od prvog svjetskog rata do danas. Prikazuje čovjeka koji je žrtva rata.

„Malo ozbiljnija tematika, ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, mogla bi itekako izazvati veliko zanimanje kod publike. Iznenađujuće je dobro prošla kod pulskih srednjoškolaca, što me neizmjerno veseli“ – nastavlja Jeromela Kaić. „Ova je predstava iznimno aktualna i danas zbog velikog broja mladih koji odlaze, napuštaju zemlju u potrazi za boljim sutra. Sigurna sam kako će oduševiti i publiku u Umagu u četvrtak, 23. veljače i Pazinu gdje igramo u petak,  24. veljače.“

 

 MISTERO BUFFO PRVI PUT U NOVIGRADU

Novigradska izvedba najizvođenije predstave INK u posljednjih deset godina, Mistera Buffo autora Aleksandra Bančića i Valtera Roše bit će posvećena autoru i nobelovcu Dariu Fou koji je prošle godine preminuo. INK Gradsko kazalište Pula jedno je od rijetkih u svijetu koje je u tom trenutku na svom repertoaru imalo djelo ovog velikog autora. Iako je premijerno izveden u lipnju 2012. „Mistero Buffo“ i dalje osvaja publiku gdje god se pojavi, a nakon izvedbi i izvan granica Hrvatske,  prvi će put biti predstavljen i publici u Novigradu. Tom se izvedbom ova hvaljena monokomedija bliži svojoj pedesetoj izvedbi.

 

SRETNI SMO ŠTO INK SVE VIŠE IZLAZI IZ ZGRADE

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica na današnjoj tiskovnoj konferenciji nije krio svoje zadovoljstvo intencijom INK da se približi i građanima Istre koji ne stignu do Pule na predstave.

„Cilj djelovanja Odjela za kulturu Istarske županije jest propagirati istarske autore (BLAK), glumce (Valter Roša) ali i cijelu čakavsku scenu. Svaki je novčić uložen u Kazališnu zimu u Istri višestruko isplaćen, što me neizmjerno veseli te i ovu godinu, treću zaredom, nastavljamo sa suradnjom u ovom vrijednom projektu s INK“ – izjavio je Torbica napominjući kako i njega veseli što je na našem području sve veći broj talenata koji stvaraju projekte koji su tipični i autohtoni za našu regiju, ali i što se broj onih koji posjećuju takve predstave povećava iz godine u godinu.

Osnovna ideja Kazališne zime u Istri jest da se učilišta na neki način umreže s INK-om, da se pokaže ono što se u Puli kvalitetno radi i da to dopre do publike i u mjestima koja su manja po broju stanovnika. Temeljni cilj je sačuvati zavičajnost, baštinu i umrežavanjem istaknuti sve naše kreativne potencijale.

DIJALEKT KAO JEZIK KOMEDIJE

Kako je dijalekt poznat kao „jezik komedije“ Aleksandar Bančić i Valter Roša, prevodeći i oblikujući djelo Daria Foa trudili su se sačuvati njegovu specifičnost i u radu na „Misteru Buffu“ istaknuo je glumac Valter Roša. - „Čini mi se kako djela pisana na dijalektu imaju odličnu prolaznost kod zahtjevne publike u Istri. Nekako zvuče „sočnije“ pa publika bolje na njih reagira. No, slojevitost cijelog teksta „Mistera Buffa“ itekako počiva na ozbiljnim životnim situacijama. Još od 69.-e kad ga je slavni Fo igrao – „Mistero Buffo“ ima djelomičnu notu političkog teatra gdje se i takve situacije sagledaju kroz prizmu humora. Čast je igrati tekst hvaljen u cijelom svijetu, a jako se veselim svom prvom susretu s novigradskom publikom“.

SVE BOLJE REAKCIJE PUBLIKE NA ČAKAVSKU SCENU

Glumac Rade Radolović, još pod snažnim dojmom predstave „Djevojačka večer“ koja je oduševila cijelu regiju uskočit će ponovno u „ozbiljniju ulogu“.

„Siguran sam da će se i Blak svidjeti Istri. Svi vole kvalitetan sadržaj, tako da, bez obzira na ozbiljnost teksta i radnje predstave „BLAK“, pozivam sve da nas dođu vidjeti u Umag i dan kasnije u Pazin. Sjećam se jedne zgode iz Kopra gdje je publika ovacijama ispratila tim predstave iako smo mislili kako nas neće svi u potpunosti razumjeti. No, umjetnost ne poznaje granice kad je riječ o kvaliteti“ dovršio je Radolović.

Na čakavskoj sceni postavlja se suvremena predstava u kojoj se zbiva "danas". Susret s jezikom u kazalištu je uvijek izazov. Čakavština na pozornici "danas", izazov je kako za kazalište tako i za publiku. Ravnateljica INK pri završetku susreta s medijima i najave Kazališne zime još je jednom naglasila kako, kao važna programska nit vodilja ovog kazališta – čakavska scena ostaje jedan od najjačih aduta teatra u Istri.