Facebook Twitter Instagram Pinterest Youtube
17/03/2017

Svjetski dani kazališta u INK

NIKAD BOGATIJI KAZALIŠNI PROGRAM U OŽUJKU

 U četvrtak, 16. ožujka u INK Gradskom kazalištu Pula predstavljen je raznovrsan program kojim se naše kazalište pridružuje svim svjetskim teatrima o borbi ZA život nizom svojih „međunarodnih dana“.  Kazališta to čine umjetnošću, ljubavlju i „životom za život“ kakav sanjamo, a često programima i repertoarima koje kroz kazališnu sezonu nudimo publici i pretvaramo u stvarnost.

16.03. SVJETSKI DAN KAZALIŠTA POTLAČENIH

Medije je na prigodnoj tiskovnoj konferenciji uvodom u svijet kazališnog značaja u svakodnevici uvela ravnateljica Gordana Jeromela Kaić. Podsjetila je kako se INK Gradsko kazalište Pula već godinama pridružuje mnogim orgaizacijama diljem svijeta u slavljenju života i djela Augusta Boala, legendarnog brazilskog tetrologa, pokretača međunarodnog pokreta Kazališta potlačenih.

„Jedno smo od rijetkih svjetskih kazališta koje je Boal osobno posjetio, i to još 2008.-e godine. Već smo tada pokazivali veliku sklonost ka ovakvoj kazališnoj formi koje ima za cilj stvaranje pravednijeg društva kroz poticanje ravnopravnosti i sudjelovanje aktivno sudjelovanje umjetnika u životu zajednice.. Iako ove godine prvi put obilježavamo ovaj dan i to prigodnom izvedbom predstave forum kazališta „PRAVI IZBOR?“ te predstavljanjem „Augusto Boal i Kazalište potlačenih“ naših dramskih pedagoga M. Peršić i A.Bančića u 17 sati na sceni 5-ka.“ – istaknula je ravnateljica dodajući kako joj je itekako drago kako ovaj tip teatra koji potiče dijalog i diskusiju i u Hrvatskoj postaje sve popularniji (predstava forum kazališta izvedena je već više od desetak puta), a slijedi i skori odlazak na gostovanje u Sloveniju, SNG Nova Gorica.

20.03. – SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE

INK Gradsko kazalište Pula svojim posjetiteljima nudi dvije velike dječje produkcije godišnje, a za ovogodišnje obilježavanje svjetskog dana kazališta za djecu i mlade, u ponedjeljak, 20. ožujka srca najmlađih osvojit će jutarnje izvedbe predstave „Čarobnjak iz Oza“, jedna u 18 sati, te šećer na kraju – novo djelo našeg dramskog pedagoga A.Bančića „Štuorice od polnoći“. Prije izvedbi predstava bit će pročitana ovogodišnja prigodna poruka za djecu i mlade koju je napisala dramska umjetnica Marija Sekelez, a za koju ravnateljica INK kaže kako ju se ove godine posebno dojmila.

U SUBOTU NAM STIŽE „ČAROBNJAK IZ OZA“

Koreografkinja i redateljica Andrea Gotovina još se jednom primila redateljske palice, pa će naši najmlađi već ovu subotu, 18. ožujka u 18 sati u INK-u zakoračiti u tajanstveni svijet djevojčice Dorothy i zemlje Oz, ali i svih neobičnih likova koje je susrela po putu. Gotovina je na konferenciji istaknula kako bez Bančića i Peršić ne bi mogla sama, ali kako joj je i u ovom redateljskom izletu cijeli ansambl predstave zapravo bio „partner“. Veliku su joj podršku pružili i stariji članovi dramskog studija INK koji se mahom pojavljuju u obnovljenim ulogama. Od premijere je ipak prošlo šest godina, pa će i njihove preobrazbe ovoga puta biti drugačije. Glumci Ana Rumak (Dorothy), Rade Radolović (Veliki Oz), Saša Stepanović (Lav Kukavica) i Strašilo (Filip Lugarić) medijima su oduševljeno prepričali kako je izgledao tečaj nanošenja kazališne šminke kroz koji su prošli ovaj tjedan, pod mentorstvom Sanje Rivic. Iz cjelokupnog procesa iza kulisa nastao je jeedinstven video trailer koji možete pogledati i na našim službenim društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/INKPula

https://www.facebook.com/dramskistudioink

Glazba za predstavu „Čarobnjak iz Oza“ proizašla je iz čarobne kutijice Marijana Jelinića. Ljubav između njega i kazališnih tonova je javna oduvijek, te mnoge dječje predstave INK često krase njegovi taktovi koje mališani kasnije pjevuše. Na tiskovnoj konferenciji dodao je kako je pravi užitak stvarati glazbu koja već nadopunjuje radnju i emociju na sceni. „Kad se ta dva svijeta sudare- uspjeh je neizbježan“ – zaključio je.

PREMIJERA ŠTUORICA OD POLNOĆI

Na svjetski dan kazališta za djecu i mlade, ali u 20 sati napokon ćemo vidjeti i cjelovito djelo Aleksandra Bančića „Štuorice od polnoći“ u čiji smo nastanak tek mogli zaviriti nedavno u „noći kazališta“.

Bančić je dugo radio na hvalevrijednom projektu očuvanja starih, već gotovo zaboravljenih govornih izričaja nekih dijelova Istre (Peroj, Pićan, Žejane) i očuvanju nematerijalne kulturne baštine što je prepoznala i Istarska Županija, te INK pružila ruku pomoći u provođenju ovog projketa.

„U cijeli sam projekt krenuo zapravo iz osobnih motiva počevši istraživati korijene svoje obitelji. Krenuo sam s očeve strane s kojima baš nisam imao kontakt. Tad sam upoznao gospođu Milicu Kranjčić iz Žminja koja je čuvala stare priče i običaje i zapisivala stara pripovjedanja. Želja mi je bila sačuvati stare predaje i govore i na zanimljiv način ih prezentirati našoj publici“ – rekao je Bančić podsjećajući sve koji žele pogledati premijeru da dođu na vrijeme jer će se predstava igrati za manji broj ljudi.

27.03. – SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

27. ožujka INK Gradsko kazalište Pula pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana kazališta izvođenjem predstave BLAK Milana Rakovca u režiji Ines Pletikos, s početkom u 20 sati.

Svjetski dan kazališta je projekt koji je pokrenuo ITI - Internacionalni teatarski institut, međunarodna UNESCO-va udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšeg protoka informacija. Svake se godine 27. ožujka u tisućama kazališta širom svijeta čita međunarodna poruka.