Facebook Twitter Instagram Pinterest Youtube
18/11/2016

INK uz Noć kazališta od samih početaka

Danas u 12,30 je u foajeu INK, na tiskovnoj konferenciji uoči obilježavanja najvažnije kazališne noći i programa „Noć kazališta 2016“ predstavnike medija pozdravila ekipa novoobnovljene predstave „Blak“ čiji su glumci na konferenciju stigli s netom održane izvedbe za učenike ugostiteljske škole Pula, glumac Valter Roša, te autor i redatelj predstave u nastajanju „Štuorice od polnoći“. Na samom početku tiskovne konferencije, medijima se obratila ravnateljica INK, Gordana Jeromela Kaić koja je svih prisjetila na 2009. godinu kad je naše kazalište bilo jedno od prvih koje se u Hrvatskoj pridružilo manifestacji Europska noć kazališta. Neizmjerno joj je drago što će se i ovu, osmu po redu, INK Gradsko kazalište Pula priključiti ostalim 85 institucijama koje će ovaj kazališni događaj godine obilježiti na sveukupno 77 lokacija sa 145 predstava i čak 50-ak popratnih programa. Ovogodišnji službeni

slogan „Kraljevstvo za kulturu“ svih možda asocira na tendencije umjetnika i kazališnih djelatnika koji puni entuzijazma sve ove godine stvaraju i kreiraju kazališne programe koji odgajaju naraštaje.

Ove godine u Puli tijekom Noći kazališta možete pogledati predstavu Milana Rakovca „Blak“redateljice Ines Pletikos koju možemo nazvati i novom predstavom, a ne samo reprizom, napominje Jeromela Kaić, zbog povratka glumice Helene Minić Matanić koja se uključila u projekt. Nakon male stanke, u maloj dvorani INK-a, Aleksandar Bančić, autor, redatelj i pripovijedač projekta „Štuorice od polnoći“ predstavit će spomenuti projekt koji premijeru treba doživjeti u ožujku 2017., a Noć kazališta će uveličati i mladi glumac Valter Roša s predstavom „Mistero Buffo“ koju će sutra izvesti publici u Bujama.

Za Aleksandra Bančića koji je dugo vremena sakupljao tradicionalne istarske priče ovo je bilo jedno osobno i profesionalno istraživanje naših korijena. Zanimale su ga razne narodne predaje Istre te je došao i do podataka kako su neki od njegovih predaka bili pripovijedači tih priča. Motiv nastanka ovog projekta pronašao je u jezičnom bogatstvu Istre koje je i dalje nedovoljno poznato istarskoj publici, smatra.

Aleksandar Cvjetković, koji u predstavi „Blak“ igra lik Ive Škika napomenuo je kako je publika u Puli jedinstvena, a poseban je naglasak stavio na mladu pulsku publiku koja sve više dolazi u kazalište i koja je, kako kaže, vrlo pažljiva na predstavama, što ga svaki put iznova oduševi.

Helena Minić Matanić još se jednom zahvalila publici koja ju je divno dočekala nakon skorodvogodišnje pauze i zahvalna je jer sudjeluje u divnim projektima. Također se nadovezala na Cvjetkovića i napomenula kako se u kazalištu vidi jedna posve nova i mlada energija publike, a smatra kako tome pridonose i društvene mreže na kojima su mladi često, a gdje se kazališni projekti svakodnevno promoviraju i sudjeluje se u komunikaciji s publikom. Isti stav ima i Lana Gojak koja se složila da se kod publike u Puli doista vidi napredak u smislu češćih dolazaka u kazalište, posebice mladih.

Valter Roša u Noći kazališta nastupa od 2011. godine. Veseli se što će ove godine nastupiti u Bujama. Napominje kako smatra da Istarsko narodno kazalište ima možda najraznovrsniji program u zemlji i to ga iznimno veseli. Na kraju, prigodno je zaključio današnju tiskovnu konferenciju pozivom svima da se priključe ovogodišnjoj Noći kazališta uz napomenu kakoće publika imati prilike vidjeti jako dobre i kreativne projekte.