Facebook Twitter Instagram Pinterest Youtube
02/02/2017

„Djevojačka večer nikoga neće ostaviti ravnodušnim“

Autorski tim, glumci predstave „Djevojačka večer“ i ravnateljica INK, Gordana Jeromela Kaić jutros su na tiskovnoj konferenciji povodom premijere novog kazališnog hita u INK ovu subotu, 04. veljače, predstavili projekt koji će zasigurno oduševiti pulsku publiku.

Sumnje u to nema, ističe Jeromela Kaić već na samom početku. Radilo se na vješto krojenom tekstu provjerenog autora Davea Simpsona, za koji je pulska publika već ranije iskazala golemi interes. Predstava je prvi put uprizorena na daskama INK još 2008. godine, ali u potpuno drugačijem sastavu.

„I prije devet godina za ovaj je tekst naša publika pokazala iznimno zanimanje, koje bi sad- obzirom na činjenicu koja i mene neizmjerno veseli i na koju sam ponosna - da su u podjeli gotovo svi pulski glumci moglo biti još i veće. Ljubiteljima kazališta na ovaj smo način htjeli omogućiti dolazak i na malo „nepretenciozniji/lakši“ kazališni sadržaj, nakon dvije dosta „teže“ teme iz predstava „Vampirska Kronika Jure Grando“ i „Egzorcizma“. Ipak, ovaj tekst nikako ne bi trebalo shvatiti kao „lako štivo“ jer se i on bavi ozbiljnim svakodnevnim životnim temama, bezličnom svakodnevicom, životnim beznađem i potrošačkim društvom, sve ispraznijim konzumerizmom, evidentnom "istrošenošću braka" kao tradicionalnog modela življenja iz kojeg bi mnogi rado izašli, ali bi svakako u njega ušli oni koji su još uvijek vani – ističe ravnateljica INK dodajući kako ipak ostaje nada svih protagonista u predstavi, kako će jednog dana svakome od njih svanuti bolje, uzbudljivije, napeto sutra.

In-memoriam Damiru Domitroviću

Ovaj urnebesni kazališni hit koji opisuje događanja i (ne)zgode mladih djevojaka i dečki dan prije vjenčanja prvi je put pulska publika u INK-u mogla vidjeti u sklopu Dana slovenske kulture pod naslovom „Žurka za punce“ u produkciji ljubljanskog Kulturnog društva B-51. Upravo zbog toga, ovu su izvedbu „in-memoriam“ posvetile dugogodišnjem bliskom suradniku, osnivaču Kulturnog društva B-51 i direktoru ljubljanskog festivala Ex Ponto, Damiru Domitroviću, koji je nedavno preminuo.

Ponovni dolazak u Pulu i rad na predstavi jako je razveselio i redateljicu, scenografkinju, kostimografkinju, ali ovoga puta i jednu od glumica – Violetu Tomić.

POTPUNO DRUGAČIJA PREDSTAVA

„Iako sam ovu predstavu u INK postavila i 2008.-e godine ovo je jedno potpuno novo iskustvo. Svi su glumci (osim Mie Krajcar) novi, pa je ovo sasvim novi svijet u koji uvodimo pulsku kazališnu publiku. Moram Vam priznati kako nisam ja našla tekst, nego je on pronašao – mene, i to odmah nakon praizvedbe u Londonu gdje sam predstavu prvi put vidjela. Znali smo da je rizik ući prvi put u tako nešto, no nakon više od 100 repriza znali smo da je put do srca naše publike i više nego dobro utaban.“ – s osmijehom na licu zaključila je Tomić zahvalivši se pojedinačno cijelom autorskom timu i svim glumcima.

NAJBOLJA KOMEDIJA KOJU SAM POGLEDALA U ŽIVOTU

„Osjećam se kao da je moj tekst, doista. Po meni, ovo je najbolja komedija koju sam pogledala u životu i zato svakome savjetujem da dođe vidjeti kako „ to rade“  izuzetno talentirane pulske glumačke snage.“- kaže redateljica ne krijući zadovoljstvo da se ovog puta i ona nalazi u jednoj od uloga, obzirom da je često mijenjala pojedine glumce. „Sve je sad drugačije“ – dodaje, „isti je ostao samo tekst!“

ON ZNA KAKO PULSKE DEČKE UČINITI JOŠ VIŠE SEXY

Violeta Tomić, pričajući o radu na predstavi pohvalila je i kolegu, poznatog slovenskog koreografa Mihu Lampiča, koji je prati uvijek tijekom rada na ovoj predstavi, i postao je njezin neizostavni dio.

„Dečki su doista vrlo plesno talentirani, tako da se rad s njima nikako ne bi mogao okarakterizirati „teškim“. Dobro su se uklopili u predstavu, ali i u rad s rekvizitima koje koriste u koreografijama. O kojima se točno radi neću Vam otkriti, ali jamčim kako ćete uživati!“- nastavio je Lampič.

PONOSNE PULSKE SNAGE

Kao što je i Jeromela Kaić na početku istaknula, svi smo ponosni što gotovo cijelu postavu čine pulske snage. Valter Roša u ulozi Tonija istaknuo je kako je, bez obzira na količine smijeha koje će svojim koreografijama izmamiti, ovo predstava koju ipak treba promatrati i pomalo kritički jer se bavi stereotipima. S njim su se složili i Marko Braić (u ulozi Robija) i Rade Radolović (Dario), te Luka Mihovilović (Filip). Svaki od likova predstavlja jedan „društveni ekstrem“ za koji bi glumci itekako voljeli da publika razmisli i pokuša ga otkriti u sebi.

PREDSTAVA KOJA ĆE MUŠKARCE OSTAVITI MALO LJUBOMORNIMA

„Predstava nije rađena samo zbog ženskih vrisaka, iako će ih sigurno mnogo biti. Izlazimo u kostimima za koje bih dobro razmislio gdje bih ih privatno odjenuo.  No, bez brige, ova predstava nije samo za žene. Ona će zagolicati i maštu muškaraca koji bi nakon izvedbi mogli ostati malo ljubomorni“ – kroz šalu napominje Mihovilović – „Stereotipi se tope pred reflektorima, nadam se da će se neki pronaći u onome što ostane i kad se svijetla upale“.

„DEČKI, SLOBODNO DOĐITE !“

I ženski dio glumačke postave u predstavi: Violeta Tomić (teta Iva), Mia Krajcar (Nikolina), Lana Gojak (Sara) te Helena Minić Matanić i Lara Živolić (Jana) poručuju muškarcima da se ne libe doći u kazalište, iako je u naslovu „djevojačka“.  Krajcar se prisjetila (ne)zgoda koje su pratile prije svake uspješne premijere. Prvi je put do premijere bila u štakama, a sad je tek ozdravila od gripe, no to je možda njezin „znak“ da je riječ o uspješnim izvedbama koje slijede. Najviše je oduševljena tekstom i autorom, za kojeg kaže da se vidi kako je čovjek koji svojim tekstovima ostavlja trag.

„Svaki bi lik u predstavi mogao funkcionirati zasebno na sceni, kao jedinka“ – kaže Krajcar, „i od svakog monologa mogla bi nastati jedna monokomedija, no velik je uspjeh i ovako slojevit tekst skratiti na sat i pol izvedbe s mnoštvom zanimljivih karaktera i situacija i kojima se nalaze.“

Zanimljivo i slojevito bilo je na liku Jane raditi i mladoj Lari Živolić čija se djevojačka večer u predstavi odigrava pri vrhuncu njezine trudnoće, no Heleni Minić Matanić koja igra alternaciju istog lika možda je bilo malo lakše, obzirom da je trudnoću, ali i djevojačku večer prošla. No, kako kroz šalu dodaje  bez stripera kojih ovdje- neće nedostajati.

IZLIJEČITI BOLOVE SMIJEHOM

Za kraj tiskovne konferencije svi okupljeni još su jednom pozvali građane na dolazak na urnebesni kazališni hit „Djevojačka večer“ . Radilo se kao na Brodwayu, riječ je o golemoj produkciji, kaže Tomić. No, pravi poziv na predstavu ono je što ćemo odnijeti nakon gledanja. „Ovime smo dobili priliku izliječiti neke bolove našeg društva, ali ne palicom, nego smijehom i užitkom.“

Vidimo se u INK na premijeri, u subotu, 04.veljače 2017. u 20 sati i na repriznim izvedbama 05., 07., 08. i 09. veljače.