Facebook Twitter Instagram Pinterest Youtube
07/04/2017

ŠTUORICE OD POLNOĆI NA GOSTOVANJU

„Štuorice od polnoći“, najnovija produkcija INK, otisnula se na gostovanje.

Građanska publika, učitelji, odgajatelji i djeca škola i vrtića ugostit će u svojim prostorijama Aleksandra Bančića - autora, redatelja i pripovjedača .

Čak je u tri termina (12:30;  15:15 te u 20 sati) predstava izvedena  jučer, u četvrtak, 06. travnja, u Mediteranskom plesnom centru (bivši „Ćuk“) u Svetvinčentu i bilo je sjajno!

Danas su odigrane dvije predstave u 8:45 i 10:45  u Osnovnoj školi Vladimira Gortana u Žminju.

U ponedjeljak, 10. travnja,  u 10 sati izvest će se predstava za djecu  DV Rapčići u Žminju.

Poznato je da je naša regija bogata predajom koja se stoljećima usmeno prenosi s koljena na koljeno. Zahvaljujući predanim zapisivačima, jedan veliki dio tog opusa istarske usmene književnosti došao je i do nas. U isto vrijeme žalosti činjenica da mladi danas nemaju mogućnost te priče doživjeti onako kako se to nekada činilo - kao usmeno pripovijedanje. Oni to uglavnom čitaju ili pak gledaju u obliku lutkarskih ili dramskih igrokaza. 
Ideja Aleksandra Bančića jest ovom predstavom ispuniti tu prazninu.

Srž materijala kojim se koristi jesu pričice koje je njegov pradjed Anton (Tuone) Bančić iz Dolenjih Krničari pokraj Žminja pričao maloj Milici Kranjčić. Gđa Milica je danas učiteljica u mirovini i jedna je od onih neumornih sakupljača narodne predaje Istre (konkretnije žminjštine), a taj je materijal izdala u knjizi "Libar od polnoći" uz pomoć Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj.