Facebook Twitter Instagram Pinterest Youtube
26/03/2018

Svjetski dan kazališta, 27. ožujka

Od 1962. godine, na dan 27. ožujka, ITI (International Theatre Institute) organizira obilježavanje Svjetskog dana kazališta. Taj je datum odabran na 9. svjetskom kongresu ITI-ja, održanom 1961. a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu.

Popis autora poruka za Svjetski dan kazališta jedan je od najimpresivnijih popisa poznatih imena iz svijeta kazališta. Dovoljno ih je spomenuti tek nekoliko: Jean Cocteau, Arthur Miller, Peter Brook, Eugene Ionesco, Laurence Olivier, Richard Burton, Ellen Stewart, Edward Albee, Vaclav Havel i dr.

Svjetski dan kazališta kazališnim je ljudima prilika da podsjete javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koja proizlazi iz kolektivnog kreativnog čina. Ujedno je to i prilika za podsjećanje na kazališne doprinose u produbljivanju razumijevanja i mira u svijetu.

Tim povodom, prije izvedbe, čitaju se međunarodna i hrvatska poruka koje svake godine pišu izabrani kazališni umjetnici.

Ove godine je hrvatsku poruku, za Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, napisao ugledni kazališni glumac i redatelj Rene Medvešek, a svjetsku, glumac, autor, redatelj i suosnivač kazališne trupe Theatre de Complicite', Simon McBurney iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Istarsko narodno kazalište izvest će, tim povodom, predstavu "Američka patrola u Mornaričkom parku" Dragutina Lučića Lucea u režiji Jasminka Balenovića, na maloj sceni INK u 20 sati.

Pozivamo Vas da svojim dolaskom uveličate slavlje kazališta!

Vidimo se u INK!