Facebook Twitter Instagram Pinterest Youtube
07/04/2017

RAZREDNI NEPRIJATELJ NAJBOLJA PREDSTAVA U CJELINI

Na ovogodišnjim, 19. susretima profesionalno vođenih kazališta za djecu hrvatskog centra ASSITEJ u Bjelovaru, predstava "Razredni neprijatelj" u režiji Luke Mihovilovića, premijerno izvedena u rujnu prošle godine u sklopu Pulskog foruma 2016., proglašena je najboljom predstavom u cjelini u jakoj konkurenciji trinaest produkcija iz cijele Hrvatske.

Ovo je već druga godina za redom da na adresu INK stiže ova prestižna nagrada, nakon što je prošle godine nagradu dobila plesna predstava Zatvaramo!

Donosimo tekst iz Izvješća i obrazloženja stručnog žirija ovogodišnjih susreta u sastavu kazališnog redatelja Damira Mađarića, profesionalnog glumca i lutkara Šiška Horvata Majcana te akademskog dramaturga Siniše Bahuna:

"Kad profesorsko vijeće digne ruke od nekolicine socijalno devijantnih učenika, oni sami sebi organiziraju nastavu u napuštenom razredu. No unutarnje frustracije i strahovi rađaju konflikte, konstantno mijenjajući odnose među likovima. Tijekom lokalizacije drame Nigela Williamsa, voditelj Luka Miholovilović je muške likove pretvorio u ženske, dodavajući novi dramaturški sloj originalu. U konačnici je to dovelo do predstave snažnih glumačkih postignuća i preciznih poanti, ostvarenju čiji dojam ostaje dugo nakon završetka izvedbe. Tijekom razgovora, komisija se mogla uvjeriti da polaznici imaju sofisticirano razumijevanje problematika kojima se bave i na koji ih se način tiču u širem kontekstu. Uz to što je punokrvna predstava koja zaslužuje svoje mjesto na repertoaru, Razredni neprijatelj je više nego očigledno dobar primjer dramske pedagogije i kvalitetnog vodstva mlade kazališne trupe.

Po mišljenju komisije, predstava Razredni Neprijatelj ima širok spektar kvaliteta, počevši od odlične lokalizacije teksta do impresivnih glumačkih ostvarenja. Sudionici učinkovito prenose emotivna stanja likova, pokazujući preciznost i u replici i u pokretu, svjesni poanti predloška te ciljeva svojih djelovanja na sceni. Polaznice studija INK nalaze dobru ravnotežu između valkirskog bijesa i osjećajne slojevitosti svojih junakinja, dok njihov muški kolega kvalitetno parira u ulozi profesora, ukazujući na činjenicu da iza nepraktičnog sustava stoje ljudi sa svojim vlastitim izazovima i promišljanjima situacije. Komisija također smatra da kraj predstave, koji usprkos otvorenosti daje nadu u bolju budućnost, doprinosi kvaliteti i konačnom dojmu. Pošteđeni potpunog crnila, gledatelji nemaju osjećaj da izvođači muče svoje likove samo da bi izazvali sažaljenje, već iz dvorane izlaze promišljajući kako mogu postati dio rješenja na probleme koje predstava podcrtava. Bez ikakve dvojbe, Razredni Neprijatelj je snažno kazališno ostvarenje koje se može pohvaliti dobrim tekstom, ali i besprijekornom scenskom provedbom. Kao takvo, odličan je argument zašto mlade treba postavljati i na binu i u gledalište, te koja je istinska svrha susreta kakve organizira Assitej."