Facebook Twitter Instagram Pinterest Youtube

Što je forum-kazalište?

Forum-kazalište spada u skupinu tehnika koja se naziva kazalište potlačenih. Kazalište potlačenih razvio je tijekom posljednjih trideset godina brazilski redatelj Augusto Boal. Ovaj sistem kazališnih vježbi, igara i tehnika ima za cilj razviti kod potlačenih ljudi  (svi oni kojima je potpuno ili djelomično oduzeto pravo na dijalog) kazališni jezik kao osnovni ljudski jezik kojim mogu komunicirati s drugim društvenim subjektima i izraziti svoju volju i svoje želje. Samim time kazalište potlačenih potiče ljude na djelovanje.
Zbog svoje dinamizirajuće prirode forum-kazalište je najraširenija tehnika kazališta potlačenih. Jedna predstava forum-kazališta započinje odigravanjem scene u kojoj protagonist ne može riješiti problem (tlačenje) koji ga muči. Publika je tada pozvana da zamjeni protagonista i, na svoj način, pokuša riješiti problem. Tijekom predstave razvija se konstruktivan dijalog koji u svojoj srži sadržava aktivno sudjelovanje gledatelja (ovdje nazvanih gledatelji-glumci).

Forum-kazalište u Dramskom studiju

Dramski studio od 2003.g. intenzivno koristi forum-kazalište kao sredstvo kojim potiče mlade gledatelje na aktivno sudjelovanje u rješavanju aktualnih društvenih problema, ali i kao glumačku vježbu improvizacije i partnerske igre.

Surađivali smo i surađujemo s nevladinim udrugama kao što su Amnesty International Hrvatske, Ženska mreža Hrvatske, Društvom Naša djeca, Udruga žena Grada Pule, Sigurnom kućom Istra te mnogim školama Istarske županije. U stalnim smo kontaktima s praktičarima iz zemlje i inozemstva.

Predstave forum-kazališta Dramskog studija INK:

2003.g. NAJBOLJE PRIJATELJICE - sudjelovao je na Forum maratonu u Zagrebu

2005.g. OBLOGRAD - povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma - gostovali u Poreču

2009.g. TAMNA STRANA LJUBAVI

2010.g. WTF?!

2013.g. MARTE

2016.g. PRAVI IZBOR?

2018.g. #tonijeljubav

#tonijeljubav

Predstava forum-kazališta #tonijeljubav nastala je u suradnji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i Sigurne kuće Istra. U njoj sudjeluju članovi Dramskog studija INK-a, koji kroz glumačku igru govore o problemima i izazovima odrastanja kada su u pitanju prve mladenačke veze. Što je ljubav, a što nije ljubav? Može li se voljeti nekoga ucjenom, manipuliranjem, kontrolom, nasiljem? U složenim međuljudskim odnosima pitamo se: Što je ono što je zdravo, a što nezdravo u odnosu? Cilj forum-kazališta jest potaknuti dijalog, razgovor, ali i pružiti mogućnost igranja u određenim scenama predstave s namjerom da gledatelj/gledateljica u simuliranom prostoru dramatizirane priče izrazi svoje razmišljanje i zauzme stav. Predstava forum-kazališta #tonijeljubav namijenjena je srednjoškolskoj publici, ali i svima koji se žele koristiti kazalištem kao alatom u boljem razumijevanju društvenih odnosa.

Autori predstave:

Mirjana Andrić, Aleksandar Bančić, Leon Batel Stojkovski, Lucija Brkić, Donata Butković, Nikola Dubroja, Alja Erjavec, Gregor Flego, Marko Gašparović, Michelle Salome Kursar, Moris Nikolić, Marijana Peršić, David Rovis, Leonarda Sep, Iman Šehić, Nikolina Tomić, Ema Vještica, Fran Vozila, Laura Vuković

 

Igraju:

Ana: Iman Šehić / Nikolina Tomić

Ivan: Moris Nikolić

Mama: Lucija Brkić / Leonarda Sep

Đorđe/Brat: Gregor Flego

Goran: Nikola Dubroja

Petar/Dragan: Marko Gašparović

Karlo/Dragan: Leon Batel Stojkovski

Mia: Michelle Salome Kursar

Lea: Laura Vuković

Iva: Mirjana Andrić

 

Glazbena izvedba:

Leon Batel Stojkovski / Leonarda Sep

 

Kuringe:

Aleksandar Bančić

Marijana Peršić