Facebook Twitter Instagram Pinterest Youtube

ČAST

Drama je zanimljiv pogled na priču o "mužu koji ostavlja svoju suprugu zbog mlađe žene". U ovom slučaju primorani smo simpatizirati sa svih karakterima. Honor nije dosadna, staromodna žena, nego fascinantna osoba i pjesnikinja. George je uhvaćen u paradoksalnoj situaciji u kojoj s jedne strane želi mladost, seksualnost i snagu, a s druge, treba mu partnerstvo njegove dugogodišnje prijateljice Honor. Claudia je inteligentna mlada žena koja svojom seksualnom snagom osvaja Georga.

Drama predstavlja savršeno oblikovan trokut. Sva lica žele ono što drugo lice ima. Claudia želi pjesnički dar koju posjeduje Honor, Honor pak želi muža i svoj stari život, George želi Claudijinu mladost i priliku za novi život... U tom trokutu svi gube što su prividno stekli, samo Honor izlazi kao moralna pobjednica, vraća se svojoj prvoj ljubavi - poeziji i ostvaruje ono što je kao djevojka žrtvovala za muža.

Temom i problemom kojeg obrađuje, drama se duboko tiče i našeg trenutka kojemu svjedočimo gotovo u svim socijalnim krugovima. Dosadašnji svjetski uspjeh svakako je jedan od razloga postavljanja predstave, ali pored toga svojim jezikom i stilom, Čast predstavlja potencijalni kazališni hit koji zadovoljava različite naraštaje i strukture gledatelja.

Ivica ŠIMIĆ, redatelj

 

ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE
Gradsko kazalište Pula

BIBLIOTEKA INK, sv. 9

Joanna MURRAY-SMITH

ČAST

Naslov izvornika
Joanna Murray-Smith:HONOUR

Nakladnik
ISTARSKO NARODNO KAZALIŠTE
Gradsko kazalište Pula

Za nakladnika
Gordana JEROMELA KAIĆ

S engleskoga prevela
Maja ORŠIĆ MAGDIĆ

Urednik
Miodrag KALČIĆ

Grafičko oblikovanje
Mauricio FERLIN

Fotografije 
Saša MILJEVIĆ

Grafičko oblikovanje
Mauricio FERLIN

Tisak
MPS, Pula

Tiskano u Hrvatskoj
Printed in Croatia

Istarsko narodno kazalište © Joanna Murray-Smith, 2010.

ISBN 978-953-95986-9-1

CIP zapis dostupan je u računalnom
katalogu Sveučilišne knjižnice u Puli.

Pula, listopad 2010.