Facebook Twitter Instagram Pinterest Youtube

Nastup

04.02. & 05.02.2010. u 20:00 sati na sceni Istra, Zagrebačkog kazališta mladih.

koreograf: Matija Ferlin
izvode: Petra Hršćanec-Herceg, Nataša Mihoci, Roberta Milevoj, Ana Mrak, Ana Vnučec
glazba: Constellation Records
scenografija: Mauricio Ferlin
kostimi: Desanka Stjepanović
dizajn svjetla: Aleksandar Čavlek i Matija Ferlin

produkcija: Studio za suvremeni ples
partner pri projektu: INK-Pula
producent: Branko Banković
odnosi s javnošću: Ana Kovačević
grafički dizajn: Tina Ivezić
fotografije: Danko Stjepanović
umjetnička voditeljica: Bosiljka Vujović-Mažuran

Povratak čistom pokretu uz naglasak na njegovoj virtuoznosti početne su premise sustava koji u plesnoj predstavi "Nastup" istražuje i razvija mladi plesač i koreograf Matija Ferlin. Pri tome sustav definira kao manifestni niz odluka/pravila koje u 12 koreografskih cjelina ideju plesa tematski usmjeravaju jedino i samo prema čistome pokretu lišenom svakog mogućeg gestusa i značenja upisanog u njega.

Ferlinovo istraživanje sustava zasniva se, osim na dvije navedene, i na premisi da je tijelo kao takvo lišeno koncepta plesnog predznanja, te da je morfologiju tijela bez (pred)znanja moguće prenijeti u plesački aktivno i razvijeno tijelo.

Ideju za koreografsko-istraživački koncept predstave "Nastup" Ferlin razvija iz odnosa prema plesnim poetikama sedamedestih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Ferlin izolira tipizirane obrasce plesne morfologije koju preuzima kao bazu za koreografsko istraživanje. "Plesnost" pokreta, usmjerenost pokreta prema "očišćenosti", prema pokretu koji nije drugo nego ples, u svom konceptu Ferlin dodatno dekonstruira, inzistirajući na potpunom očišćenju ne samo pokreta od značenja, već i od onoga što bi se u pokretu moglo prepoznati kao "plesno".

Radikalnost u pristupu Ferlin dodatno pojačava postupkom uslijed kojeg očišćeno i ispražnjeno mjesto reference, značenja, teme, ispunjava konceptom/pojmom "nova virtuoznost". Ferlinov koncept tako više ne referira prema određenom sadržaju već afirmira osviještenu i uvježbanu fizičnost.

Ferlin uz pomoć Petre Hrašćanec-Herceg, Ane Mrak, Nataše Mihoci, Ane Vnučec i Roberte Milevoj koreografski i izvedbeno istražuje polje između očišćenog pokreta i fizičke izdržljivosti, koreografske zadatosti i determiniranosti zvukom i prostorom.

Svaka od 12 cjelina osim prostorom izvedbe (scena-u-sceni) determinirana je i glazbenom podlogom odabranih autora Constellation Recordsa, utjecajne kanadske nezavisne diskografske kuće poznate po doprinosu post-rocku.

Na playlisti "Nastupa" tako ćemo čuti bendove poput Do Make Say Think, Sandro Perri, Hangedup, A St. Mount Zion, Godspeed You Black Emperor, Re:, Exhaust, Vic Chesnutt i dr.

"Možda se radi o zabludi, ali Constellation uvijek gaji nadu da možemo dati više od popularne zabave. To je ideja koju ponekad potvrde umjetnici izvan svijeta glazbe koji žele surađivati s našim umjetnicima, s glazbom koju oni proizvode i idejama do kojih oni dolaze. Naši skromni projekti možda ne mogu dobiti veću pohvalu od one koju dobivaju prilikom spajanja s umjetnicima suvremenog plesa poput ovih koji su uključeni u ovaj program." Don Wilkie iz Constellation Records-a.

"Na svim razinama izvedbe Ferlin i Studio za suvremeni ples napravili su iznenađujuće autonomnu i autorski zrelu predstavu, lišenu potrebe da se ispriča priča ili demonstira određena vještina, pa ipak prepunu emocionalnih naboja i plesačke izvrsnosti (...) Ferlin je svojim „Nastupom“ dosegnuo jednu novu ekspresivnu kvalitetu,čiji će utjecaj zasigurno još dugo nadahnjivati lica s ove i s one strane izvedbene rampe."
Nataša Govedić, Novi List

Broj izvedbi predstave

Scena Istra 

04. veljače 2010. PREMIJERA
05. veljače 2010. REPRIZA

Mala scena INK

05. studenog 2010. PULSKA PREMIJERA
06. studenog 2010. REPRIZA

Galerija