Facebook Twitter Instagram Pinterest Youtube

Institucionalizirana kazališna edukacija relativno je mlada pojava. U prošlosti su glumci svoj zanat pekli gledajući svoje starije kolege na djelu ili pak praktičnim radom na sceni. Kazališne škole i akademije danas su najrašireniji oblik obrazovanja glumaca, no nisu i jedini. Sve češće se u kazalištu koriste tzv. radionice.

Naziv duguju prostorijama u sklopu kazališta u kojima se izrađuje scenografija i rekviziti. Sredinom dvadesetog stoljeća ovaj se naziv postepeno počeo koristiti za grupne eksperimentalne metode kojima se dolazilo do predstava, no danas se najčešće odnosi na kratkoročni obrazovni proces koji se temelji na iskustvenom učenju. Iako je pojam «radionica»  nastao u kazalištu, sve se više koristi u različite svrhe (vrlo ga često možemo naći u školama kao primjer «kvalitetnog učenja»).

MEĐUNARODNI KAZALIŠNI FESTIVAL MLADIH nastao je s ciljem da potakne mlade Puljane i Istrane kako bi se radom u festivalskim radionicama približili svemu što čini kazalište, ali i da studentima kazališne umjetnosti i već afirmiranim kazališnim djelatnicima u našoj zemlji ponudi jedan «drugačiji» način učenja i stjecanja novih vještina. U Hrvatskoj postoje tri kazališne akademije (Zagreb, Osijek i Split) i podosta kazališnih festivala, stoga je MKFM ponudio dvije alternative: na edukacijskom polju otvorio je studentima mogućnost da zavire u nova svjetska strujanja i obogate svoje iskustvo; a na festivalskom polju stvorio je jedan novi oblik manifestacije što se ne temelji na prikazivanju unaprijed spremljenih predstava već se u potpunosti oslanja na proces istraživanja i učenja koji se koristi u izradi predstava i prezentacija.

MKFM od svog osnutka nudi radionice za gotovo sve segmente kazališne umjetnosti. Tu su tako – između ostalih radionice Butoh plesa, kostimografije, redateljske, glazbene, video, radionice kreativnog pisanja, interaktivnog kazališta, kazališnog managementa i dr.

Od 2008. godine Međunarodni kazališni festival mladih u Puli mijenja dosadašnji oblik te se dijeli na dva pod-festivala:

Pulski forum i Ljetna plesna radionica.

 

Pulski forum - festival kazališta potlačenog - u potpunosti je posvećen Kazalištu potlačenog – interaktivnom kazalištu kojeg je razvio brazilski redatelj Augusto Boal

 

Ljetna plesna radionica Summer Intensive organizira se u suradnji sa Sanremo Proballetom

 

Kontakt:

Laginjina 5, 52100 Pula
Tel: 052/218 890
e-mail: mkfm(at)ink.hr